TIPS OG GODE RÅD

Undgå tyveri i butikkens åbningstid: 6 små fif til tyverisikring

Langt de fleste butikker oplever, at der bliver stjålet varer i løbet af dagen. Det er meget normalt, men ikke desto mindre irriterende – og så kan det selvfølgelig være dyrt.

Vi har samlet 6 fif til, hvordan I kan undgå tyveri i butikkens åbningstid.

Uddan personalet, så alle ved, hvad de skal holde øje med

Først og fremmest bør I tage en snak om, hvad der anses for mistænkelig adfærd, og hvornår I skal være ekstra opmærksomme på en mulig tyv:

  • Virker personen nervøs?
  • Stiller personen enormt mange spørgsmål eller beder om at se en hel masse varer?
  • Ser personen sig om – fx efter kameraer eller skjulte hjørner?

Derudover skal I blive enige om, hvordan I reagerer, hvis I opdager mistænkelig adfærd. Nogle gode tips er at

  • Tage hurtigt kontakt til tyven og vise, at I er opmærksomme på ham/hende
  • Blive i nærheden af personen og blive ved med at spørge om han/hun har brug for hjælp
  • Påpege personen til kollegaer, tage fat i butikschefen eller kontakte vagter, så medarbejderen ikke står alene med ansvaret

Har I konkret set, at en tyv har stjålet noget, har I lov til at tilbageholde personen. Dette kan dog være en ubehagelig oplevelse, og det er derfor vigtigt at snakke om, hvem der tager denne rolle på sig. Det være en god ide at have vagter, som I kan tilkalde, hvis det bliver nødvendigt.

Sæt alarm-tags i jeres produkter og detektorer ved udgange

Vær opmærksom på, hvordan tyve kan snyde sig igennem

Det er selvfølgelig en stor hjælp til personalet, hvis I bruger alarm-tags i produkterne. På den måde starter alarmen, hvis nogen forsøger at gå igennem detektorerne med et produkt.

Tyvene har dog opdaget, at metal forstyrrer detektorerne, og de kan derfor finde på at tage brug af poser med folie i indersiden – hold derfor altid øje med udgangene og adfærd, der indikerer, at en person lægger ting i en taske i smug.

Sæt de dyre produkter i låseskabe

Det er altid en god ide at låse de dyreste produkter inde bag glasdøre eller et gitter. I kan fremvise produkter for interesserede kunder, men tyvene vil ikke kunne tage dem fra hylderne.

Når I gør dette, kan I med fordel også lave regler for, hvor mange varer I må fremvise til kunder ad gangen. En modig tyv kan godt finde på at stille en masse spørgsmål, få fremvist en række varer og forsøge at distrahere dig, så han/hun kan stjæle nogle af produkterne.

Sørg for at rydde op i butikken løbende

I forlængelse af regler om fremvisning af varer, er det en god ide at have regler for oprydning i butikken.

I en rodet butik kan det være svært at holde overblikket over jeres produkter og kunder. Sørg for at rydde op i løbet af dagen, så I altid har styr på, hvor jeres varer er henne – så opdager I også hurtigere, hvis et produkt forsvinder.

Brug overvågningsspejle til at holde øje med hjørnerne

Hvis I har hjørner og kroge, hvor man står skjult, kan det være en god ide med overvågningsspejle, så I bedre kan holde øje med alle kunderne – selv mens I betjener andre kunder. 

Et overvågningsspejl kan også hjælpe jer med at give kunder en bedre oplevelse, fordi I får øje på dem og kan tilbyde hjælp, selv hvis de står lidt gemt.

Opsæt videoovervågning, som skræmmer tyven og giver jer bedre overblik

Sidst, men ikke mindst, er det selvfølgelig en god ide at opsætte videoovervågning i butikken. Overvågning kan bruges både i og udenfor åbningstiderne, så I altid har et øje på forretningen.

Videokameraer og skiltning om disse skræmmer tyven. Med kameraer risikerer tyven at blive taget på fersk gerning, eller at I efterfølgende kan identificere personen.

Videoovervågning giver ro i maven for både ejere og medarbejdere, og det er en god investering i tyverisikring i butikken.